Prvi vikend v poletnih počitnicah smo za otroke, ki imajo radi konje in naravo, v sodelovanju z Eko kočo Nanos in drugimi sodelavci izpeljali jahalni tabor na Nanoški planoti. Čudovita narava, 3 naši potrpežljivi konjički, gostoljubno osebje Eko koče Nanos, zanimive delavnice in prijetna skupina otrok , ki se je med seboj odlično povezala so poskrbeli, da bodo ostala doživetja nepozabna.

Sobota, 24.6.2023

V jutranjih urah smo se zbrali na Ranču Tunink in pripravili konje za ježo ter s podali na pot. Do Eko koče Nanos, kjer smo bili nastanjeni, nas je čakalo 2 uri vzpona, čudovitih razgledov na Vipavsko dolino, srečanje s konji, občudovanje gamsa na skalni pečini, ježe skozi predor in prijetnega klepeta ter medsebojnega spoznavanja.

Po prihodu k Eko koči smo s sodelavko Niko spletli zapestnice prijateljstva, pojedli kosilo, se družili in spoznavali. Ob 14:00 sta se nam pridružili Liza in Kristina, sodelavki iz Cirkokroga, ki sta nam pripravili cirkuške delavnice, kjer smo se učili žonglirati, rokovati z rožnimi palicami, vrteti kitajski krožnik, vreči v zrak diabolo, vrteti rutke, in še in še. Otrokom je šlo cirkusiranje odlično od rok in nog. Vsi smo uživali in trenirali koordinacijo in ravnotežje ter medsebojno sodelovanje.

V popoldanskem času smo se učili, kako pripraviti konja za ježo, kako vzpostaviti z z njim pristen in čuteč stik. Jahali smo v okolici Eko koče, raziskovali planoto in gozdove, spoznavali, kako je bil Nanos vpet v življenje ljudi nekoč in danes. Po večerji smo pripravili družabni večer s krstom otrok v konjenike, zabavo, opazovanjem sončnega zahoda in družabnimi igrami pred spanjem. Polni vseh dogodivščin smo kar težko zaspali.

Nedelja, 25.6.2023

Prebudili smo se v čudovito, prijetno toplo jutro. Jutranja ekipa otrok je nahranila konje, po zajtrku pa smo se z razteznimi vajami in osnovami joge in gimnastike vsi razgibali in povsem prebudili. Odpravili smo se na pohod in ježo do Podraške bajte, kjer smo spoznavali številne cvetlice, odkrili smo tudi nekaj zaščitenih rastlin, pletli venčke sv. Ivana, odkrivali metulje in druge majhne živalce in jahali po neuhojenih poteh in pašnikih. Po kosilu se nam je pridružila družina Metlika in nam predstavila rokodelsko obrt izdelovanja lesenih igrač in drugih izdelkov. Iz lesa smo izdelali lesene košarice in s tem urili ročne spretnosti, koncentracijo. Les je zdrav, topel in naraven material, ki nas je še dodatno povezal z naravo, v kateri smo bivali. Skupaj z družino Metlika smo se odpravili na popoldansko ježo. Čakal nas je spretnostni poligon, individualno izpopolnjevanje tehnike jahanja in športne igre na travniku. Zvečer smo skupaj z Rokom pekli pice v krušni peči in igrali športne igre z žogo. Utrujeni smo legli k počitku in hitro zaspali.

Ponedeljek, 26.6.2023

Danes smo imeli Nanoško planoto čisto zase. Mir, spokojnost, vonj po naravi in njeni zvoki so nas prebudili nekoliko pozneje. Po zajtrku, hranjenju konjev, telovadbi, kar je postalo že del jutranje rutine, smo se odpravili do ježe do Šembiške bajte, kjer smo spoznali, kako so pastirji in kosci nekoč bivali na Nanosu. Nanoška planota skriva marsikatero zgodovinsko, kulturno in naravno znamenitost. Pogovorili smo se o jamah ledenicah, furmanih, gozdnih živalih, planinskih poteh, legendi o sv. Hieronimu, televizijskem oddajniku, vojnah in še čem. Pri Eko koči smo prisluhnili zgodbi o Indijanki Plesoči list in risali indijanske preproge z motivom konjev. Po kosilu nas je čakal še foto lov ter priprava na druženje s starši. Staršem smo naprej predstavili doživetja s tabora, nato pa smo se pomerili proti njim v pikadu, balinanju in metanju frizbija. Otroci so seveda premagali starše. Tekma je bila zelo napeta. Težko smo se poslovili in odšli vsak v svojo smer poletnim počitnicam naproti.