14.10.2023 in 28.10.2023 smo na našem ranču na konjeniških delavnicah gostili otroke različne starosti in jahalnih izkušenj. Otroci ob ustreznem vodenju in zgledu vzpostavijo iskren, pristen in topel stik s konji, se sprostijo, v skrbi za živali povežejo med seboj, pridobivajo pomembne izkušnje in vrednote ter razvijajo svojo radovednost in motivacijo.

2. do 8. oktobra 2023 je ZPM Slovenije obeležila teden otoka, k je bil letos posvečen otoški radovednosti in ustvarjalnosti, gonilni sili, brez katere človeštvo ne bi preživelo. V istem tednu, 4. oktobra 2023, pa smo praznovali še svetovni dan živali, ki je namenjen ozaveščanju , da so živali čuteča bitja, ljudje pa smo odgovorni zanje in dolžni zanje skrbeti, na način, da jim ne povzroča bolečine, trpljena in strahu. “Velike ali majhne, radi imejmo vse.” Otroci in živali so naše bogastvo.

Oba sobotna dneva je okrog 40 otrok različne starosti pridobivalo prve izkušnje s konji, ob konjih in na konjih oz. nekateri so svojemu znanju in izkušnjam, ki so jih že imeli, dodali še nova znanja, nepozabna doživetja in čudovito druženje z vrstniki.

Otroci so se najprej učili pravilnega gibanja in pristopa do konjev, negovanja in sedlanja ter opazovali, kako se oskrbi konjeva rana. Izkušnje , ki jih imamo pri delu s konji in jahanju radi delimo z otroki. Otroci si namreč vse kar je v povezavi s konji izredno dobro zapomnijo, tako da so naši demonstratorji pri spoznavanju opreme kar nekateri otroci. Dobro tudi sodelujejo med seboj. Bravo mali učitelji.

V maneži so otroci spoznavali osnove jahanja, se preizkusili v poligonu, na terenu pa uživali in doživeli čudovito Vipavsko dolino, ki je tudi v jesenskem času dolgo odeta v zeleno barvo. Pot nas je vodila po travnikih, poljskih poteh, med vinogradi, pod avtocesto in mimo luž.

Otroci so ustvarjali jesenske dekoracije in buče ter se pripravljali na noč čarovnic. Tako smo krepili vztrajnost, natančnost in ustvarjalnost. Pregnali smo vsa hudobna bitja z našega ranča. Izdelke so otroci odnesli domov za spomin na delavnice.

Tudi naši poniji in himalajski kozi so v družbi otrok nadvse uživali. Otroci so jim popestrili dan. Dali so jim veliko nežnosti, objemov in božanja. Nahranili so jih s korenjem, ki so ga sami nabrali na domačem vrtu.

Preživeli smo dve nepozabni soboti v družbi naših ljubih živalic in prijetnih ter čutečih otrok. Sonček nas je prijetno grel in nam omogoča izvedbo delavnic. Hvala dekletom in fantoma, ki sta pomagala pri izvedbi dogodkov. Mi smo že zavihali rokave in pripravljamo nove, praznične delavnice za majhne in velike jahače.